Oppiminen on jokaisen lapsen oikeus

 

 
Tänään vietetään jälleen lapsen oikeuksien päivää, jolloin juhlistetaan YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. On hyvä muistaa, että kysymys on lasten ihmisoikeuksista, joiden toteuttaminen on aikuisten velvollisuus. Tämän vuoden teemana on jokaisen lapsen oikeus oppimiseen. Mainoksessa näkyvällä kirjoitusvirheellä halutaan kertoa siitä, kuinka merkityksellistä oppiminen on. Siitä huolimatta kaikki lapset eivät valitettavasti edelleenkään pääse kouluun. Sen lisäksi osa lapsista ei opi koulussa tarvittavia perustaitoja. Etenkin luku- ja kirjoitustaito ovat ovat tänä päivänä tärkeitä selviytymistaitoja. Voidaan puhua jopa eloonjäämistaidoista.

Kaikilla lapsilla on oikeus oppia ja kokea oppimisen iloa. Heillä on myös oikeus saada tietoa ja kasvaa koulutuksen avulla täyteen mittaansa. Koulutukseen pääsyn tulisi toteutua muun muassa lapsen sukupuolesta, taustasta tai vammaisuudesta riippumatta, mutta työtä tämän toteuttamiseksi tarvitaan edelleen. Oppiminen merkitsee niin yksittäiselle lapselle kuin koko yhteiskunnallekin parempaa tulevaisuutta. Koulutuksen kautta lapsella on enemmän vaihtoehtoja tulevaisuudelle ja hänen työllistymismahdollisuutensa paranevat. Koulu tarjoaa lapselle ja nuorelle myös vahvan suojan kaikenlaista hyväksikäyttöä vastaan. Kiinnostavaa on sekin, että  kouluaikana opitut sosiaaliset taidot ja luodut suhteet saattavat kannatella yksilöitä monin tavoin myöhemmässäkin elämässä. 

Laadukkaalla,  lapsen kasvua ja kehitystä monipuolisesti tukevalla varhaiskasvatuksella, voidaan parantaa lasten oppimisen edellytyksiä ja kaventaa hyvinvointieroja. Peruasteen koulutuksen maksuttomuus puolestaan mahdollistaa siis ainakin periaatteessa persoonallisuuden ja erilaisten valmiuksien kehittämisen kaikille. Nyky-yhteiskunnassa pärjääminen edellyttää muun muassa hyviä ongelmanratkaisutaitoja ja kykyä arvioida kriittisesti erilaisista lähteistä jatkuvasti tulvivaa tietoa. Ne ovat tärkeitä taitoja vastuullisille kansalaiislle ja niitä opitaan ennen kaikkea koulussa.
 
On kuitenkin tärkeää muistaa, että oppimista tapahtuu itse asiassa koko ajan ja kaikkialla – siis myös varsinaisen opetuksen ja koulun ulkopuolella vaikkapa harrastustoiminnassa ja kaveriporukoissa.  Oppiminenhan on uusien tietojen ja taitojen omaksumista, joka on osin  tietoista ja osin tiedostamatonta. Lapset ja nuoret oppivat uusia asioita niin opettelun, harjoittelun, kokeilun kuin esimerkinkin kautta. Parhaimmillaan oppiminen tuottaa heille myös paljon iloa. Sekin kuuluu kaikille. Ja, mikä parasta, oppiminen jatkuu itse asiassa läpi elämän.  On hienoa, että me kaikki saamme oppia.

Vaikka viimeaikaiset uutiset esimerkiksi Pisa-tulosten heikentymisestä, oppilaiden ja opettajien pahoinvoinnin lisääntymisestä ja oppilaiden kotitaustasta juontuvien oppimiserojen kasvusta herättävät syystäkin huolta peruskoulumme tämänhetkisestä tilasta ja tulevaisuudesta, nyt ei ole kuitenkaan oikea hetki murehtia niitä. Nyt on aika juhlia lasten okeuksia ja ennen kaikkea iloita oppimisesta.
 
 





Kommentit